Mituri… despre echipamentele de protectie

Se tot vorbeste despre casatorie.. pe bloguri, in cercurile de prieteni si unii dintre noi auzim vorbindu-se si la scoala despre asta. De pe’acolo va aduc cateva mituri despre casatorie, poate se mai darama cateva.

Mitul nr. 1 : Scopul casatoriei este bucuria noastra personala. Totusi, daca este într-adevar asa, când sunt implicate dezamagiri inevitabile si greutati care trebuie trecute, concluzia ar trebui sa fie „Ori casatoria nu îsi împlineste promisiunile, ori ceva nu este în regula cu mine”.

Mitul nr. 2 : Scopul vietii de familie este de a-mi face partenerul sa se supuna modului meu de a gândi. Barbatii au memorat, „Nevestele, se supun sotilor”. Dar versetul potrivit este „Supuneti-va unul altuia din respect pentru Hristos”. Acesta este urmat de trei versete asupra rolului femeii, si de noua versete despre cum ar trebui sa-si iubeasca sotii nevestele lor asemeni dragostei lui Hristos pentru biserica.

Casatoria este un exercitiu pentru a învata sa te supui chiar si atunci când nu dorim acest lucru. Knecht adauga, „Daca casatoria ta este o <<smucitura a razboiului>>, arunca tu capatul tau de funie asa încât jumatatea ta sa poata sa câstige.”

Mitul nr. 3 : Dragostea este liantul în casnicie. Adevarat, nu intram într-o casnicie fara sa iubim. Dar odata ce acest pas a fost facut, legamintele sunt cele ce întretin casnicia, „la bine si la rau, la boala si la sanatate …” Iubirea de multe ori duce la contradictii, la certuri si coborâsuri în casnicie si sunt momente când chiar lipseste cu totul. Legamintele facute la casatorie sunt promisiuni sacre, spuse de foarte multi oameni. Casatoria este modul prin care oamenii învata semnificatiile acestor legaminte.

Mitul nr. 4 : Iubirea este un sentiment. De fapt, în Scriptura se spune ca iubirea este o decizie – nu o emotie, doar un act al dorintei. I Corinteni 13 începe, „Iubirea este rabdare …”

Mitul nr. 5 : Numai schimbari minore sunt necesare pentru a te adapta la casatorie si la cealalta persoana. De fapt, este necesara o reconstructie majora. Noi suntem o rasa decazuta, oameni plini de pacate. Cât de mândri, egoisti si egocentrici suntem! Mândria trebuie distrusa. Toata viata noastra interioara trebuie restructurata pentru a o multumi pe cealalta persoana.

Mitul nr. 6 : E nevoie de munca, cu sau fara echipament de protectie,  pentru a construi o casnicie care sa functioneze. Este nevoie de implicare si de o atitudine pozitiva, dar nevoia merge si mai profund. Nevoia fundamentala este TIMPUL. Avem nevoie de foarte mult TIMP. Cât timp ati pierdut unul cu celalalt prin curtare? „Fiti împreuna fara interferente, resentimente, deschideti-va în ceea ce priveste ariile vietii traite în singuratate, aceste vaste arii în care o persoana îsi poate gasi o casa, un spatiu prietenesc, o pace netrecatoare si o seninatate în inima celui iubit,” spune McManus.

Mitul nr. 7 : Scopul casniciei este acela de a oferi sentimentul de împlinire partenerilor. Bineînteles noi cautam împlinire, si foarte multa lume vede casatoria ca pe un mijloc de a o realiza. Dar daca casnicia ar fi mijlocul, cum ar reusi oamenii singuri sa gaseasca împlinirea? În loc, noi trebuie sa cautam abandonul, sa renuntam la noi atât de total încât aproape sa renuntam la individualitatea noastra si sa uitam cine suntem.

McManus a formulat o noua viziune asupra termenului de abandon. Ne abandonam individualitatea în conventia sau sacralitatea casatoriei pentru a crea o noua entitate de inspiratie divina : casatoria.

Mitul nr. 8 : Pot sa-mi schimb partenerul ca pe o pereche de pantofi de protectie

De fapt, nu poti decât sa te schimbi pe tine. Dar acest lucru poate sa schimbe caracterul casniciei, inspirând exact schimbarea pe care o asteptai la partener. Dupa cum spune Mason, „ casnicia este singurul si cel mai inimos pas pe care cei mai multi dintre noi îl vor face pentru a îndeplini porunca lui Iisus de a-ti iubi aproapele asemeni propriei persoane.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu