Cinci lucruri ciudate despre burgeri

Celebrii burgeri au o istorie la fel de complexa precum si ingredientele pe care acestia le contin. Exista la ora de fata peste 100 de moduri in care poate fi pregatit acest sandwich, variante cu branza, chesseburgeri, variante realizate strict din produse vegane sau chiar unele create in laborator din celule stem, toate fac deliciul a milioane de oameni din intreaga lume in fiecare an.
Prima varianta de burgeri a aparut in cadrul Hoardei de Aur condusa de Genghis Khan acum aproape 800 de ani. Pe vremea atunci, cavaleria mongola obisnuia sa tina bucati de carne sub sa pentru a o gati. Prin forta frecarii dintre cal si sa, bucata respectiva de carne se rupea si sa fasia, iar dupa un anumit timp se gatea singura, dupa ce carnea era preparata, mongolii o mancau direct sau o afumau. Dupa ce acestia au cucerit Moscova, noua reteta de carne a inceput sa prinda radacini in cultura culinara europeana.
Biftek tartarul este o varianta a burgerului. Ambele au radacini in modul de preparare mongol al carnii. Inainte ca acestia sa apara in Europa, bucatarii nu obisnuiau sa toace carnea de care dispuneau. Biftek tartarul si echivalentul istoric al bugerului au convietuit inca din anii 1200 pe teritoriul european.
100 de burgeri pe an consuma in medie un locuitor al Statelor Unite. In total se estimeaza ca sunt vanduti 20 de miliarde de burgeri pe teritoriul SUA. Dintre acestia, trei miliarde sunt comercializati de McDonald’s. Cu toate acestea, cel mai apreciat fast food care este specializat in burgeri din State este in continuare In-n-out.
Nu se cunoaste originea burgerului modern.  Desi ideea de a toca o bucata de carne si de a o gati a aparut la mongoli, forma moderna a burgerului nu a aparut decat abia in anii 1800. Adevaratul creator al lor inca nu a fost specificat de istorici, dar ideea de a plasa o chiftea intre doua bucati de paine aparent a aparut in portul din Hamburg, unde un vanzator a vrut sa ofere marinarilor un fel rapid de mancare care sa poata fi consumat usor atunci cand acestia munceau.
O varianta de burger se gaseste in aproape toate culturile. Noi romanii avem clasicele parjoale sau placintele cu carne, iar chinezii au Rou Jia Mo care este un preparat aparut in anul 207 i.e.n., reteta lui specifica plasarea unei bucati de carne in interiorul unei chifle pufoase realizata din faina de orez si asezonarea cu condimente picante si sosuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu