Tot ce trebuie sa stii despre vinul frantuzesc

Cine se gandeste la Franta, cu siguranta, are in minte, Paris, baghete, branzeturi si, cel mai probabil vinuri. In Franta, exista zece regiuni principale in productia de vin, Alsace, Bourdeaux, Burgundia, Beaujolais, Champagne, Cotes du Rhone, Jura, Languedoc, Valea Loarei si Medoc.
Vinurile frantuzesti poarta numele regiunilor din care provin si nu totul se rezuma la tipul de struguri de la Chardonnay sau Cabernet Sauvignon, ci este vorba si despre tipurile de sol si conditiile climatice. Bineinteles, fiecare regiune are reputatia sa, dar pentru ca totul tine de gusturi, este dificil de ales „cel mai bun” vin.
Fie ca esti bautor de Chardonnay sau preferi un vin Cabernet Sauvignon, crama Budureasca vine cu cateva propuneri in acest sens.
Daca preferi un vin rosu dulce, alege un Cabernet Sauvignon din gama Origini. Este aromat si poate fi asociat cu branzeturi si desert. De asemenea, tot in aceeasi gama se regaseste si varianta de vin sec Cabernet Sauvignon, care poate fi servit alaturi de fripturi, vanat, carne rosie sau de porc. Cu totii stim ca exista vinuri rosii, albe si rose, iar culoarea acestora deriva din soiul strugurilor folositi la procesul de vinificatie.
In conditiile in care vinul reprezinta o parte atat de importanta a culturii franceze, probabil ca te vei intreba daca acesta este locul in care s-a nascut aceasta bautura. Datele istorice arata ca procedura de fermentare a strugurilor pentru producerea vinului a fost folosita pentru prima data in China in jurul anului 7000 i.H. In Europa a aparut abia 1000 de ani mai tarziu. De aici s-a raspandit rapid in mai multe regiuni si a capatat un rol foarte important in special in istoria franceza.
Francezii sunt unii dintre cei mai mari consumatori de vin din lume. Conform stastisticilor, acestia consuma circa 11% din productia lumii. Chiar daca poate parea enorm, datele arata ca in ultimele decenii a scazut foarte mult consumul, iar producatorii considera ca francezii consuma prea putin vin. Ca sa fim si mai precisi, un francez consuma in medie 51 de litri de vin in cursul unui an, pe cand la inceputul anilor 2000 media era de 71 de litri. Dupa un calcul simplu, aflam ca un francez consuma astazi circa un litru de vin pe saptamana.
De asemenea, o regula nescrisa este aceea ca vinul nu se bea singur, ci intotdeauna trebuie sa fie acompaniat de mancare, de la un simplu platou cu branzeturi pana la o masa pe cinste. Bineinteles, fiecare tip de vin se potriveste in anumite contexte, astfel ca oricine ar trebui sa cunoasca cate ceva despre asocierile culinare. Poti sa afli mai multe legate de subiect si de pe site-ul Budureasca, unde fiecare vin are o fisa tehnica ce cuprinde inclusiv asocierile culinare. Astfel, ai garantia ca vei alege vinul potrivit, insa vei sti si ce sa gatesti. Fie ca ti-am facut pofta de un vin Cabernet Sauvignon, fie de oricare altul, pe toate le gasesti la Budureasca.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu